• QUÈ ÉS L’INSOMNI? Què pot provocar-lo?

L’insomni és un trastorn de la son molt comú en la nostra societat que es manifesta amb la dificultat en la conciliació del mateix o en despertar-se durant la nit.

L’insomni pot ser agut (sol durar dies o setmanes) o crònic (dura un mes o més). Les causes comunes inclouen estrès a la feina, problemes familiars o un esdeveniment traumàtic. La majoria dels casos d’insomni crònic són secundaris a algun problema, com certes afeccions mèdiques, medicaments i altres trastorns del son. Les substàncies com la cafeïna, el tabac i l’alcohol també poden ser una causa. A vegades l’insomni crònic és el problema principal. Això vol dir que no és causat per una altra cosa. La seva causa no es coneix bé, però l’estrès durador, el malestar emocional, els viatges i el treball per torns poden ser factors importants. L’insomni primari sol durar més d’un mes.

  • EFECTES SECUNDARIS DELS SOMNÍFERS

Existeixen diversos tractaments per l’insomni.  Un d’ells i, probablement el més freqüent, és la medicació. Els fàrmacs per dormir són un dels medicaments més consumits per la societat actual. Hi ha diferents tipus de medicaments com la melatonina, les benzodiazepines, els hipnòtics, etc. Alguns d’ells han de ser subministrats sota recepta mèdica.

Segons el  Dr. Victor Navarro (psiquiatra de l’Hospital Clínic de Barcelona) hi han alguns d’aquests fàrmacs que poden causar problemes d’addicció, però només a persones amb característiques de personalitat molt específiques.


Segons l’organització Consumer Reports «gairebé 6 de cada 10 persones que prenen medicaments per dormir van notificar efectes secundaris, com sentir-se somnolent, confós o oblidadís l’endemà». Afirmen que el 40 per cent de les persones fan servir els medicaments de manera potencialment nociva, prenent-los amb més freqüència o per més temps del recomanat, o combinant-los amb altres medicaments o alcohol.

  • LA MEDICINA TRADICIONAL XINESA I L’INSOMNI

En la Medicina Tradicional Xinesa (MTX) l’insomni es considera una de les conseqüències d’un desequilibri energètic intern que afecta “òrgans” com el Fetge, el Cor, el Ronyó i /o la Melsa. En aquesta disciplina es considera que el Yang (que a grans trets és l’energia i la calor del cos) se submergeix durant la nit i el Yin (que és la nutrició i el fred) emergeix per nodrir el cos. D’aquesta manera dormim i regenerem el cos durant la nit. Si això no succeeix així, perquè hi ha un excés de Yang o una insuficiència de Yin (que no controla al Yang), provocarà l’insomni.

La MTX explica que el Shen, que és com la “ment” del Cor, controla les nostres emocions, vitalitat i els cicles de son i vigília. No obstant, com s’ha comentat abans, un desequilibri que pot ser un excés en les nostres emocions (preocupació, ansietat, tristesa,…) o activitat (treball, exercici,…) poden afectar el Shen i alterar el nostre cicle de son/vigília.

Amb l’acupuntura, que és una de les eines que fa servir la Medicina Oriental, podem equilibrar en gran mesura aquestes energies ajudant així al pacient a dormir millor i amb més qualitat en el son.

Segons el següent article de Huang et al. (2011) l’acupuntura suposa un mètode diferent per al tractament de l’insomni que té efectes directes sobre el Sistema Nerviós Autònom. S’ha vist en aquest estudi que aquesta tècnica modula les activitats dels Sistemes Simpàtic i Parasimpàtic. Altres estudis, als que fa referència aquest article, afegeixen que l’acupuntura pot regular els neurotransmissors com les endorfines i la serotonina presents en el nostre cos i que estan relacionats amb el son. Encara que no en tots els casos, es mostra eficaç en un percentatge elevat, a part de no tenir efectes secundaris.

• CONCLUSIONS

 L’acupuntura s’ha demostrat que en molts casos és útil tant per a l’insomni com per disminuir l’ansietat i l’estrès que el provoca, millorant així no només la quantitat sinó també la qualitat de la son. A més l’acupuntura també pot ser útil per tractar les conseqüències que l’insomni pot ocasionar com la fatiga, la falta de concentració, el mal de cap,… A més aquesta alternativa no té efectes secundaris com els que sí estan assenyalats en els medicaments que combaten aquest trastorn.

Al Centre Casals portem 45 anys tractant aquestes i moltes altres patologies que ajuden als nostres pacients a recuperar la seva salut.

BIBLIOGRAFIA