LASERTERÀPIA

La paraula LASER deriva de la seva acrónico engonals Light Amplification by Stimulated Emissió of Radiation; és a dir amplificació de llum per emissió estimulada de radiació.

 

Mecanismes d’acció
Els làsers de baixa i mitja potència (que són els utilitzats en fisioteràpia) actuen com a reguladors i normalizadotes de la funció cel·lular, desencadenant el dispositiu que la posa en funcionament. És recerca animal s’ha demostrat com la irradiació amb làser sobre teixits normals no produïa canvis cel·lulars significatius.; en canvi sí es detectaven quan s’havien provocat prèviament alteracions cel·lulars: inflamacions, neuràlgies, etc.
El làser emet fotons que produeixen reaccions fototérmicas i fotoquímiques com succeeix amb la llum normal, però a causa de la seva monocromaticidad, coherència i elevada intensitat, l’absorció d’energia per part de l’organisme és major, augmentant d’aquesta manera els seus efectes biològics.
Els efectes físics del laser són la calor, la deshidratació, la coagulació de proteinas, termolisis, evaporació i efecte mecànic per ones de xoc.

Efectes terapèutics

  • Antiinflamatori: Normalitzador dels paràmetres bioquímics i hematológics (augment de la síntesi d’ATP, acció sobre la microcirculació i sobre les histamines).

  • Analgèsia: Per bloqueig nervisos ja que normalitza el potencial de la membrana cel·lular

  • Bioestimulante i tròfic: Augment en la producció de diferents de proteinas, i activació dels processos de reparació cel·lulars, neoformación de gots sanguinis i regeneració de les fibres nervioses (creixement axonal)

Com a tècniques d’aplicació trobem dues principalment:

  • Laserpuntura: Es tracta de l’aplicació del làser com a substitutiu de l’agulla d’acupuntura. El tractament es realitza seguint els mateixos principis de l’acupuntura de la medicina tradicional xinesa, amb els avantatges afegits de major rapidesa en l’aplicació i evitem el contacte físic.

  • Laserterapia: aplicació del làser com a font de transmissió d’energia a l’organisme. En aquest últim cas, atenent la zona a tractar tenim altres dos tipus d’aplicacions diferents:

    • Local o de superfícies petites, es pot tractar des d’un punt o una petita zona fins a diversos punts seguint els esquemes de la patologia a tractar. Es realitzen tractaments en 10-15 sessions alternes o no, en les quals es irradia cadascun dels punts entre 1 i 10 minuts. Conèixer si l’aparell permet la possibilitat de realitzar emissions premudes. Com a norma general, freqüències baixes per a tractaments superficials i altes per a tractaments profunds.
    • General o de grans superfícies: es delimiten zones que es tracten per separat o, la qual cosa és més habitual, s’utilitzen làsers amb possibilitat d’escombratge.
Una aplicació “tradicional” del làser és la cicatrització d’úlceres per pressió, en aquest tipus de ferides extenses es irradian les vores de la mateixa, seguint tot el contorn de la mateixa; això és més eficaç que un escombratge general de l’úlcera, ja que la “curació” es va a produir sempre des de la vora externa sana, cap a la profunditat de la ferida.

 

Indicacions
Està indicat la laserterapia en lesions obertes (incisions, cremades),úlceres per pressió, úlceres diabètiques, artritis i artrosis, síndrome miofascial i en alguns dolors crònics i aguts.