Les Ones de Xoc

ones de xoc

Què són les ones de xoc?

Les ones de xoc són ones acústiques d’alta energia que poden generar-se de diferents formes tecnològiques diferenciades pel seu generador focal o generador radial.

Actualment, són àmpliament utilitzades en la medicina regeneradora, en la rehabilitació *musculo-esquelètica per a tractar la inflamació, la calcificació, els processos *condrales i per a l’alleujament del dolor. També estan sent àmpliament utilitzades en el tractament desintegrador dels càlculs renals i pancreàtics. És ja, per tant, un procediment terapèutic habitual de primera opció, sobretot en fisioteràpia, ortopèdia i medicina esportiva. Encara que els camps de l’estètica i la dermatologia la utilitzen cada vegada amb major auge, èxit terapèutic i freqüència.

Vegi el vídeo amb la presentació explicativa que hem elaborat per a entendre els fonaments *científics de què són les ones de xoc:

Les ones de xoc amb finalitats terapèutics són unes ones de pressió que es generen de manera ràpida amb una fase de pressió positiva seguit d’una fase de pressió negativa amb suficient força *tensil per a provocar cavitació en un fluid. Aquest curiós fenomen físic es produeix en entorn natural quan cau un llamp i el subsegüent tro és una ona de xoc.

Les ones de xoc radials
Es van desenvolupar a partir de 1999. Són ones generades pneumàticament que s’apliquen sobre teixits tous de manera superficial amb una màxima penetració de *40mm. en qualsevol sistema radial del mercat.
Les seves aplicacions són variades com, per exemple, en les *tendinosis o *tendinitis tant si aquesta calcificada o no, *tendinopatía d’espatlla, genoll o colze; en la *bursitis *trocantérea, en la síndrome de la fricció de la *cintilla iliotibial o punts gallet. Aquesta tècnica no és invasiva, molt segura, menys dolorosa i es pot realitzar a nivell ambulatori.
L’equip d’ones de xoc radial que es preï està compost d’un compressor extern d’aire, una sonda radial lliurement mòbil que es posa en contacte amb la pell mitjançant un gel conductor i un panell de control on es pot canviar la intensitat , freqüència i nombre d’impulsos a realitzar per pacient.
Els seus efectes fisiològics com actuen?
Els efectes fisiològics de la teràpia d’ones de xoc i la seva forma d’acció són els següents: causar microscòpics efectes biològics intersticials i extracelul·lars que produeixen una *mecanotrasducción que fomenta la regeneració de teixits. A partir d’aquest efecte general fisiològic es produeixen els següents efectes:
Efectes analgèsics: per destrucció de terminacions nervioses no *melianizadas, per inhibició medul·lar i inhibició de terminacions nervioses per alliberament de *endorfinas com per saturació de factor P.
Efectes antiinflamatoris: per degradació dels mediadors de la inflamació per hipertèrmia induïda.
Augment temporal de la vascularització: per paràlisi simpàtica induïda per les ones de xoc.
Activació de la *angiogénesis o formació de nous vasos sanguinis: pel trencament *intraendotelial dels capil·lars amb migració de les cèl·lules endotelials a l’espai intersticial i activació del factor *angiogénico.
Fragmentació dels dipòsits càlcics: aquest es produeix pel propi efecte mecànic de les ones sobre els dipòsits càlcics mitjançant forces *tensiles dinàmiques en el propi estrat càlcic.
*Neo-osteogènesi en processos de pseudoartrosis i retards de consolidació: l’efecte fisiològic, en aquest cas, es produeix per l’estimulació osteogènica (*osteonectina) per micronització osteogènica.
D’altra banda, les indicacions específiques de la teràpia d’ones de xoc dependran de la mena de tractament ja que poden usar-se en rehabilitació de lesions, en urologia, en dermatologia i en estètica.
A continuació, s’enumeren diferents lesions on es recomana la teràpia d’ones de xoc:
• *Epicondilitis i *epicondilalgias: és una patologia caracteritzada per dolor en la cara externa del colze, sobre el *epicóndilo (prominència òssia més externa del colze), com a resultat d’una tensió mantinguda o per sobreesforços repetits.
• *Tendinitis i *tendinopatías cròniques: la *tendinopatía crònica designa una inflamació dels tendons que perdura en el temps.
• *Tendinopatías *calcificantes: és una patologia comuna en l’espatlla i produeix dolor.
• *Entesitis *aquílea: que és la *tendinitis del tendó d’Aquil·les.
• Fasciïtis plantar i *espolón calcani. Les ones de xoc són un tipus de tractament molt adequat per a tractar fasciïtis plantars o un altre tipus de patologies de tipus inflamatòries com les *tendinitis.
• Pseudoartrosi i retards de consolidació de les fractures; en general, és acceptat que si la consolidació no és efectiva en 6-8 mesos, estem enfront d’una pseudoartrosi.
• Fibrosi muscular posttraumàtica: es diu així a la substitució del teixit muscular per teixit fibrós o acumulació de fibres de col·lagen després d’un traumatisme.
• *Osteocondritis i necrosi *avascular: la primera és la pèrdua de vitalitat d’un os i la segona és una malaltia resultat de la pèrdua temporal o permanent de l’entrada de sang en els ossos.
• Accions sobre el tendó.
• Resposta *mitogénica i *morfogénica: és a dir, que afavorirà la mitosi cel·lular i, per tant, la regeneració tissular. D’altra banda, augmenta la formació d’os, cartílag o teixit conjuntiu nou.
• Augment de *tenocitos pel que els tendons s’aniran regenerant.
• Augment en l’expressió a *tgfJ1 i *igf-1. Factors de creixement *insulínico 1.
• Promou la *neovascularización: pel que es generaran vasos sanguinis nous i la zona estarà *revascularizada.

Per descomptat, té alguns efectes secundaris, encara que en general, és ben tolerada i presenta molt bons resultats a llarg termini.
Els possibles efectes adversos es resumeixen en: hematomes subcutanis, petèquies, eritema. Per aquest motiu, les persones que prenguin anticoagulants no han de rebre aquest tipus de teràpia.
D’altra banda, hi ha alguns estats físics o malalties on NO es recomana la teràpia per ones de xoc, com són: els processos inflamatoris i infecciosos aguts, processos hemorràgics i tractaments anticoagulants, *polineuropatías, neoplàsies, malalties reumàtiques sistèmiques, *fisis de creixement dels nens (cartílag de creixement) i zones amb gasos com els pulmons.

La teràpia sense dolor

Les ones de xoc permeten restaurar la condició patològica mitjançant un procés en el qual l’aplicació de la tècnica no és dolorosa. Les cirurgies, que tradicionalment han estat les tècniques més invasives i utilitzades per a recuperar lesions musculars o osteoarticulars, són procediments dolorosos que requereixen d’anestèsia i recuperació amb ingrés hospitalari.
Per tant, les noves teràpies busquen alleujar el dolor, escurçar el temps de recuperació i recuperar la funcionalitat completa de les lesions. La teràpia d’ones de xoc, l’efecte analgèsic del qual és immediat després de l’aplicació d’uns 400 polsos, ajuda a reduir la sensibilitat i el dolor. No obstant això, a les poques hores pot reaparèixer ja que aquesta és una teràpia progressiva.

Les ones de xoc dolen? La teràpia d’ones de xoc és segura, gens agressiva i en la majoria de les persones proporciona una recuperació progressiva de la lesió. El dolor a l’inici del tractament és totalment suportable i pel seu efecte analgèsic aquest dolor va remetent ja en la primera sessió, a mesura que s’aplica el tractament. Sempre que parlem de les ones de xoc de pressió radial que, com s’indicava anteriorment, són menys invasives que les focals i la seva acció és més suau sobre els teixits.
Les ones de xoc radials han estat objecte de multitud d’estudis científics sota el control dels comitès ètics d’importants institucions mèdiques. Pel que és un tractament àmpliament contrastat, eficaç i amb ampli consens en la comunitat mèdica internacional.

Els resultats han estat publicats en nombroses revistes mèdiques fiables. Aquí sota s’esmenten alguns exemples:

• La taxa d’èxit en la *tendinitis calcificada d’espatlla és del 91%, segons el *Journal *of *American *Medical *Association 2003.
• La taxa d’èxit en el tractament de la fasciïtis plantar és del 90%, segons el *Journal *of *Orthopaedic *Research 2005.
• La taxa d’èxit en el tractament del colze de tennista és del 77%, segons les dades del *Journal *of *Orthopaedics 2005.

Pel fet que aquest tractament no és invasiu ni dolorós, és plantejat com l’alternativa que es busca pels metges en l’actualitat: un tractament predictible amb les menors complicacions i dolors per al pacient.

Alternativa a la cirurgia

Les teràpies amb ones de xoc intervenen positivament en l’organisme sense necessitat de realitzar cap incisió en els teixits. Per això, moltes persones han optat per aquesta mena de tractaments per a diversos problemes de salut que, fins ara, requerien entrar en una sala d’operacions.

També es poden aplicar ones en persones que s’hagin sotmès a alguna mena de cirurgia, perquè el seu efecte accelera el procés de cicatrització i curació de lesions de la pell.
Els polsos que rep la pell a través d’ones d’energia més veloces que el so generen una cavitació microscòpica en la zona afectada, la qual cosa estimula l’augment del flux sanguini i altres mecanismes biològics que afavoreixen la curació del teixit.

Indicacions de les ones de xoc. Quines malalties tracten i efectivitat

La teràpia mitjançant ones de xoc s’ha convertit en una de les millors maneres de combatre un diverses malalties físiques .

*Tendinopatía d’Aquil·les
*Tendinopatía *rotuliana
*Tendinitis *calcificante de l’espatlla
Síndrome *subacromial de l’espatlla
Punts gallet
Fasciïtis plantar
*Trocanteritis
Síndrome d’Estrès Medial de la tèbia
Dolor lumbar radicular i *pseudoradicular
Dolor lumbar idiopàtic
*Epicondilitis (colze de tennista)
Síndrome *miofascial
Pseudoartrosi
*Dupuytren
*Tenosinovitis de *Quervain
Síndrome del Túnel Carpià

Aquest tipus de tractaments actua de manera ràpida, i molt beneficiosa, sobre lesions, dolors, calcificacions, *tendinitis i una llarga llista de trastorns
Ondas de xoc per a la fisioteràpia
L’ampli camp d’aplicació de tècniques fisioterapèutiques s’ha beneficiat en gran manera dels avanços en les tècniques de teràpia d’ones de xoc. Gràcies a això, és possible multiplicar l’efecte curatiu en casos de contractures, dolors musculars i danys en els lligaments.
Al principi, les ones provoquen una erosió mecànica que provoca una *mecanotrasducción en els teixits que es reverteix en un efecte biològic beneficiós per al teixit tractat. Les ones de xoc regeneren els teixits tractats, amb el consegüent alleujament de dolors, millora de l’estat general i reducció del risc de lesions futures.
Ondas de xoc: *epicondilitis
Dins de l’àmbit de la fisioteràpia, els dolors de l’avantbraç i, sobretot, d’aquests tendons anomenats *epicondíleos, resulten molt comuns entre persones que practiquen esport. Gràcies a les ones de xoc, la *epicondilitis es tracta i es cura amb un alt percentatge d’èxit. El també denominat colze de tennista té conseqüències que poden anar des de les molèsties lleus fins a gairebé impossibilitar qualsevol moviment o torsió de la mà, nina o avantbraç, a causa de l’intens dolor.
Ondas de xoc per a fasciïtis plantar
El tractament per a la inflamació d’un teixit que va des de la planta del peu fins als dits, anomenat la fàscia plantar, és una altra de les principals causes que les teràpies d’ones de xoc s’hagin estès i generalitzat. De fet, les millores en els pacients, després de diverses sessions, són notables, a causa de l’estímul dels teixits que suposen les ones de xoc. Segons la societat americana de podologia el tractament *goldstandar per a la fasciïtis plantar és ones de xoc sumat a exercicis excèntrics.
Ondas de xoc per a *tendinitis
Quan els tendons s’inflamen, entre les conseqüències estan intensos dolors i molèsties. Una vegada que això es produeix en un determinat pacient, hi ha moltes probabilitats que li torni a ocórrer. Per això, un tractament amb ones de xoc suposa una millora ràpida i evident en el seu estat, al mateix temps que una estratègia de prevenció davant nous casos.
Ondas de xoc: calcificacions
Quan un teixit es lesiona repetides vegades, les seves cèl·lules tendeixen a fer-se més dures, la qual cosa augmenta la possibilitat de noves lesions. És el que es denomina calcificació. Estovar i aconseguir una regeneració de la zona pot fer-se de diverses formes, sent una de les més eficaces i ràpides la teràpia mitjançant ones de xoc.
Ondas de xoc: *espolón

La teràpia d’ones de xoc aconsegueix reduir els efectes dolorosos del *espolón calcani, un creixement de l’os de la zona del taló. El desenvolupament del *espolón calcani es produeix, en molts casos, simultàniament a la malaltia denominada fasciïtis plantar, per la qual cosa un tractament d’aquest tipus resulta doblement efectiu.

Evidència científica

L’efectivitat de les ones de xoc com a instrument que provoca canvis biològics o físics en el teixit o calcificacions es porta comprovant des de 1980, any des de què s’utilitzen per a desfer els càlculs renals sense necessitat d’una intervenció quirúrgica . Des de llavors, i de manera progressiva i gradual, s’ha anat incorporant l’aplicació de les ones de xoc en altres tractaments, sobretot els de naturalesa fisioterapèutica, ortopèdica, en medicina esportiva i fins i tot en assistència veterinària. En tots aquests camps, les ones de xoc s’han convertit en un instrument d’ús comú.

No obstant això, les evidències científiques sobre les ones de xoc es reflecteixen al llarg de més de 40 articles extrets de les bases de dades de diferents serveis de medicina privada des de 1988 fins a 2003, versant tots ells sobre tractament *muscoesquelético amb ones de xoc, en els quals es recullen els resultats de la seva aplicació en tractaments tan diversos com la fasciïtis plantar, la *epicondilitis o colze de tennista, la *epitrocleítis o colze de golfista, *tendinitis calcificada d’espatlla, *tendinitis no calcificada d’espatlla , trastorns de les articulacions o el retard de consolidació de fractura. Entre tots ells, l’evidència de l’efectivitat de les ones de xoc es demostra satisfactòria en un 79,5%. A més, queda com a constància el seu ús generalitzat en serveis hospitalaris tant públics com privats.
15 de 20 estudis amb evidència segons PEDRO (*Physiotherapy *Evidence *Database)
Alliberament de més substancia P
Una d’aquests *neurotransmisores és la substancia P, un mediador del dolor i un factor del creixement. D’una banda, l’alliberament de substància P per les ones de xoc té un efecte analgèsic. D’altra banda, dilata els vasos sanguinis, estimula la circulació de la sang i contribueix a la formació de nou teixit ossi. El NO (òxid nítric) també té un efecte vasodilatador i exerceix un paper important en la *angiogénesis.
En resum, sabem la raó per la qual les ones de xoc, quan s’apliquen on existeix dolor, produeixen un efecte analgèsic, augmenten la circulació de la sang i faciliten el procés de reparació.
Inhibició de l’enzim COIX-2
En inhibir els mediadors inflamatoris com la COIX-2, les ones de xoc produeixen un efecte antiinflamatori. D’aquesta manera es redueix qualsevol procés inflamatori.
Activació de les defenses cel·lulars
En contribuir a l’alliberament de radicals lliures, les ones de xoc reforcen els mecanismes de defensa cel·lular endògens del cos per a protegir-lo contra malalties.
*Hiperestimulación de fibres nervioses
Estudis científics també han mostrat que les ones de xoc actuen d’una altra manera; la *sobreestimulación de les fibres nervioses bloqueja l’augment de l’estímul del dolor i, per tant, intensifica l’efecte analgèsic (teoria del *gate control).
Segons altres fonts les ones de xoc també han estat àmpliament utilitzades en medicina per a la desintegració de càlculs (tècnica denominada litotrícia). Actualment, s’aplica en càlculs renals, ureterals, vesicals, pancreàtics i salivessis. Aquestes ones també s’utilitzen per al tractament de certs processos *musculoesqueléticos que cursen amb inflamació, calcificació de parts toves, afectació *condral etc. Quant als seus efectes biològics cal destacar:
Analgèsia. Per la destrucció de terminacions nervioses, canvis en la transmissió nerviosa per inhibició medul·lar (*gate control) i inhibició de les terminacions nervioses per alliberament de *endorfinas.

Efecte antiinflamatori. Degradació de mediadors de la inflamació per la *hiperhemia induïda.
Augment temporal de la vascularització. Per paràlisi simpàtica induïda per l’absorció de les pèrdues d’energia de les ones de xoc.
Activació de la *angiogénesis. Trencament *intraendotelial dels capil·lars i migració de cèl·lules endotelials a l’espai intersticial i activació del factor *angiogénico.
Fragmentació de dipòsits calcaris. Per efecte mecànic de les pròpies ones.

*Neosteogénesis. Estimulant els factors osteogènics (*Osteonectina, etc.) per micronització osteogènica.
Tots aquests efectes permeten que les ones de xoc estiguin sent utilitzades per al tractament de les *tendinopatías i *entesopatías cròniques de diversa localització amb o sense calcificacions, retards de consolidació de les fractures i pseudoartrosis, fasciïtis cròniques, fibrosi muscular posttraumàtica, *osteocondritis, necrosi *avascular i quist ossi solitari, *Peyronie, disfunció erèctil, entre altres patologies.

Beneficis de les ones de xoc en els tractaments esportius
Si hi ha indicacions on les ones de xoc són especialment eficaços és en aquelles que estiguin derivades de la pràctica de l’esport. Perquè en efecte, és un tractament per a tractar les lesions en els tendons i altres músculs de cos, com en els casos de la *epicondinitis, *tendinitis, fasciïtis plantar i tota classe d’afectacions musculars i òssies. Els principals beneficis d’aquestes ones acústiques es deriven del fet que és un procediment no invasiu i que no requereix de l’aplicació de cap classe d’anestèsies. Ajudant, d’altra banda, al fet que la recuperació sigui molt més ràpida en accelerar-se el procés curatiu d’una forma correcta. Perquè, d’aquesta manera, la rehabilitació sigui més satisfactòria per als pacients.

A més, els efectes analgèsics de les ones de xoc redueixen el dolor des de l’inici del tractament i en ser naturals no són en absolut susceptibles de provocar un positiu de *dopping. De qualsevol forma, una de les característiques més rellevants de la seva utilització es deriva del fet que redueix o elimina el procés de calcificació. Per aquests motius és necessària l’ús diligent d’aquesta teràpia una vegada s’hagi diagnosticat la lesió correctament. Perquè tingui un doble efecte sobre la incidència orgànica. D’una banda per a la reversió de la inflamació, i per una altra, per a reduir el dolor com a conseqüència de les seves altes repercussions analgèsics. Fins al punt que generarà un notable alleujament en l’estat dels pacients afectats.

Preguntes freqüents sobre ones de xoc

En què consisteix la teràpia?

De recent sorgiment, es basa en l’aplicació d’ones sonores d’alta velocitat. El subministrament és de 8 ones per segon en focal o 15 o 20 per segon en radial. En aquest cas, a través d’un gel conductor que les transmet en una sola direcció mitjançant el capçal de la sonda de tractament.
Com actuen?
S’empren pels seus resultats biològics en la reparació de teixits. En aplicar aquest tractament, s’experimenta una regeneració tissular gràcies a l’augment de *v *ascular