AURICULOTERAPIA

L’auriculopuntura és una variant de l’acupuntura, en la qual es punxen certs punts en l’orella per a la prevenció i tractament de malalties. Existeixen registres d’aquest mètode en el llibre Neijing (500-300 anys a.n.i) i en altres documents mèdics de les dinasties subsegüents.

La medicina tradicional xinesa considera que l’orella no és un òrgan aïllat, sinó un òrgan en íntima relació amb els canals i amb els òrgans i és una part del cos que constitueix un tot orgànic. El Neijing diu que l’energia i la sang dels dotze canals i els seus 365 col·laterals ascendeixen a la cara i al cervell, i les seves branques arriben a l’orella mantenint així la funció auditiva normal. Això va generalitzar la relació entre l’orella i els canals i els col·laterals.

En el Neijing es diu que l’energia del ronyó està en relació amb l’oïda. Només quan l’energia del ronyó és suficient la funció auditiva és normal. Si l’essència del ronyó i la medul·la del cervell són deficients s’originen marejos i sorolls en les oïdes. D’aquí la seva relació amb els òrgans interns. En les condicions normals, la funció fisiològica de diverses parts del cos es manté en una posició d’equilibri relatiu. Quan es perd l’equilibri i ocorre l’obstrucció de canals, presenten algunes reaccions a la zona corresponent de les orelles. Clínicament, quan alguna part del cos sofreix un trastorn, es pot guarir amb auriculopuntura en certs punts corresponents per promoure la circulació de l’energia i la sang, dels canals i col·laterals i regular la funció dels òrgans interns.

El tractament amb l’auriculoterapia es duu a terme de la següent manera: Després de fer un diagnòstic precís, se seleccionen els punts a tractar. La selecció d’aquests punts es fa sobre la base de dos enfocaments:

 • Primer, a partir d’un diagnòstic sindromàtic establert a través dels procediments de diagnòstic convencionals de la Medicina Tradicional Xina, se seleccionen els punts a tractar i només es procedeix a la seva localització sobre l’àrea corresponent. En aquest primer cas els punts es detecten fonamentalment per la seva localització anatòmica.

 • El segon procediment parteix de l’exploració i examen de l’orella, d’on es dedueixen automàticament els punts a tractar. En el segon caso la detecció de punts “patològics” es fa en funció del diagnòstic de l’orella, el qual s’estableix per:

  1. L’observació directa de canvis de coloració de la pell, enrogiment, descamació o altres alteracions a la regió o punt corresponent
  2. L’augment de la sensibilitat a la pressió en relació amb altres àrees
  3. canvis elèctrics que presenten els punts, especialment quan hi ha alguna patologia relacionada amb l’òrgan o regió que representen.

Per exemple, quan hi ha alguna malaltia del cor, el punt de cor en l’orella es torna més sensible a la pressió, amb freqüència canvia la coloració de la pell en relació a la naturalesa de la malaltia, i condueix millor el corrent elèctric. El tractament en els punts seleccionats es realitza fonamentalment amb tres tècniques:

 1. Estimulació amb agulles filiformes convencions (poden ser també especialment dissenyades per a l’orella, d’una grandària i grossor més convenient) retenint les agulles des de 5 minuts fins a 1 hora.

 2. Estimulació permanent amb agulles de retenció dissenyades especialment per romandre intradèrmica per temps perllongat, el qual pot variar des de diversos dies fins a diverses setmanes amb revisions i neteja periòdiques.

 3. Estimulació amb “boletes” de retenció que poden ser llavors d’una planta xinesa, balines de diferents materials tals com a or, plata, acer inoxidable, plàstic, magnetos, etc. Igual que les agulles de retenció, aquestes “boletes” es poden mantenir a la regió per espai de diverses setmanes.

La Auriculoterapia és un tractament útil. Generalment s’utilitza com a procediment complementari o auxiliar de l’Acupuntura corporal potser en un 20 a 30 % dels pacients); són rares les ocasions en què s’usa com a procediment únic, la qual cosa pogués ser el cas en nens, en pacients que han de viatjar, etc.