Nou tractament contra la migranya: injeccions subcutànies que es posa el mateix pacient

Sant Pau és pioner en l’administració d’aquest tractament, que està a punt de ser comercialitzat a Europa.

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volumInstruccions per interactuar amb el player

Durada de

Injeccions subcutànies que s’administra el mateix pacient una vegada al mes. Aquest és el nou tractament contra la migranya que l’Hospital de Sant Pau està aplicant de manera pionera i que millora ostensiblement la qualitat de vida dels pacients.

El tractament es basa en anticossos monoclonals, que es dirigeixen de forma específica contra proteïnes implicades en determinades malalties. En aquest cas, actuen contra la proteïna CGRP. Diversos estudis han mostrat que els nivells de CGRP són elevats a la sang, la saliva, les llàgrimes i el líquid cefaloraquidi durant l’atac de migranya.

En diversos assaigs clínics -concretament set- s’han provat tres anticossos monoclonals contra aquesta proteïna. Ela assaigs han inclòs més de 3.000 pacients. Els neuròlegs de la Unitat de Cefalees del Servei de Neurologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau van participar en dos d’aquests estudis. 

Autorizat l’ús compassiu a l’espera de la comercialització

Els anticossos se’ls administra el pacient mateix amb una injecció subcutània, de manera similar a com els diabètics s’administren insulina. Cal fer-ho un cop al mes a la cuixa o l’abdomen. Com a efectes secundaris, només s’han observat un lleu dolor a la zona de la punció i estrenyiment moderat.

El que destaca és l’eficàcia del tractament. Tots tres anticossos han disminuït de forma significativa els dies de dolor, la discapacitat i l’abús d’analgèsics. Això ha proporcionant una gran millora en la qualitat de vida dels pacients, encara que no curi la malaltia. Els estudis de seguiment superen els quatre anys i mostren que l’eficàcia es sosté en el temps. A llarg termini tampoc no apareixen efectes adversos.

El tractament ja es comercialitza als Estats Units i l’utilitzen més de 300.000 pacients amb migranya. A Europa s’estan seguin els tràmits perquè arribi al mercat. Mentrestant, l’Agència Espanyola del Medicament va autoritzar l’anomenat ús compassiu a 28 pacients.

Robert Belvís, que dirigeix la Unitat de Cefalees a Sant Pau, també és secretari del Grup d’Estudi de Cefalees de la Societat Espanyola de Neurologia i coordina el registre espanyol de tractament amb anticossos monoclonals contra la migranya. En aquest registre hi participen actualment 35 hospitals de tot l’estat.

 

Els primers resultats seran presentats en el congrés anual de la Societat Espanyola de Neurologia, que tindrà lloc a Sevilla al novembre. De moment, els resultats confirmen l’eficàcia i seguretat observada en els estudis anteriors. Això fa que el doctor Belvís expressi aquesta opinió:

“Abans d’acabar l’any disposarem d’una nova arma contra la migranya, eficaç i amb bona tolerància que, encara que no cura la malaltia, millora ostensiblement la qualitat de vida dels pacients”.

La segona malaltia més discapacitant

La migranya és una malaltia neurològica amb base genètica. La provoca el fet que el cervell no s’habitua a l’estrès o a canvis en el patró del son, en els horaris dels àpats, en la menstruació en el cas de les dones, els canvis atmosfèrics, etc.

Els atacs de dolor, que la meitat dels pacients pateixen més de quatre dies al mes, poden anar acompanyats de nàusees i vòmits i intolerància a la llum i els sons. Segons l’Organització Mundial de la Salut, la migranya és la segona malaltia més discapacitant.

Quan la malaltia es fa crònica, el pacient fa servir els analgèsics de forma abusiva. I això pot provocar altres problemes de salut en el ronyó o l’estómac i hipertensió arterial.

D’aquí la importància d’aquest nou tractament, que millora la qualitat de vida.

Font: 324 noticíes