La fisioteràpia respiratòria, recomanacions i experiències

La fisioteràpia respiratòria engloba un conjunt de tècniques dirigides o ajudes físiques que tenen com a objectiu millorar l’estat de salut tant dels infants com de qualsevol altra persona.

La nostra fisioterapeuta respiratòria Montse Surroca, té més de 10 anys d’experiència en aquest àmbit, ens compta els múltiples beneficis d’aquesta tècnica: “La fisioterapeuta respiratòria ajuda a eliminar les secrecions, augmentar la capacitat pulmonar i tolerar més l’esforç. La majoria dels pacients que acudeixen a la nostra clínica venen per afectacions de bronquitis, al·lèrgies, pneumònies, refredats, entre d’altres. En tots els casos on els pacients han realitzat els exercicis amb rigorositat i constància han vist incrementada la seva qualitat de vida, aspecte primordial per a una bona salut. Cal destacar que aquest tipus d’exercicis també es realitza en bebès. La fisioteràpia respiratòria pediàtrica ajuda a tractar les patologies respiratòries i d’aquesta manera afavorir una bona respiració, evitar la mucositat en la via aèria i eliminar secrecions.”

Aquest tipus d’exercici consisteix a millorar la forma de respirar i afavorir la respiració diafragmàtica. Els nadons per naturalesa fan aquesta respiració ben feta. Amb la fisioteràpia respiratòria l’oxigen en sang augmenta. Alguns dels exercicis respiratoris es fan estirats al llit i consisteixen indirectament en treballar els pulmons, podríem dir que convertim el pulmó en un acordió, és a dir, els pulmons s’estiren i s’arronsen d’aquesta manera s’afavoreix la ventilació pulmonar i l’oxigenació, depenent de com s’inspira o s’espira l’aire.

Per a acabar, volem posar-vos l’exemple de David, ell té la Síndrome de Kartagener o Síndrome de Discinesia ciliar i fa molts anys que està fent aquest tipus d’exercicis.

“Cada matí abans d’esmorzar faig els exercicis respiratoris que em proporciona Centri Casals. Les persones que tenen problemes respiratoris, com jo, que fem aquest tipus d’exercicis durant molt de temps, notem la diferència immediatament. La sang s’oxigena millor i augmenta la capacitat respiratòria. Personalment, noto molt quan faig o deixo de fer aquests exercicis. Ara respiro millor que fa 6 mesos. Senzillament, he realitzat els exercicis de manera conscient i ben fets, aspecte primordial per a millorar. Gràcies a la fisioteràpia respiratòria he fet coses que mai vaig aconseguir que pogués fer, com pujar una muntanya sense ofegar-me, caminar de pressa o fer esport”.

És recomanable fer aquest tipus d’exercicis en llocs sense contaminació, a poder ser en la naturalesa i amb el seguiment d’un professional. El temps en la realització d’aquesta activitat és molt variat, pot anar dels cinc minuts a l’hora. Encara que el més important no és la durada sinó la qualitat dels exercicis, és a dir, que estiguin ben fets.