Què és la Pubàlgia?
La Pubàlgia, dolor inguinal o osteïtis del pubis, és una lesió comú en els atletes que practiquen esports que requereixen canvis de direcció ràpids, moviments repetitius de la cama o puntades de peu, com el futbol i l’hoquei sobre gel, a més del “runnning” i que resulta difícil el seu tractament (1). Normalment és una lesió per ús, que afecta al pubis, generalment amb algun grau de lesió del tendó dels adductors, la qual cosa provoca desequilibri muscular entre abdominals i adductors (2) (augment de tensió d’uns o debilitament dels altres), provocant inestabilitat del pubis i de la pelvis en general.
La incidència en atletes es d’un 0.5% -8%, amb una major incidència en corredors de distància i atletes que participen en esports de puntades, en particular en jugadors de futbol masculí, que representen del 10% al 18% de les lesions per any (3)
Quins símptomes podem notar?
Principalment podem sentir dolor en l’engonal i/o en la zona abdominal baixa, generalment en un costat, encara que rarament es pot sentir en tots dos costats per igual (2). A la palpació la zona ha de ser sensible i notar certa feblesa muscular en realitzar moviments de la cama. Pots notar com el dolor augmenta amb l’augment de l’esforç, com córrer, asseure’s i disminueix amb el repòs (2).
Com es diagnostica?
El diagnòstic es basa en els símptomes que ens indica el pacient, així com diferents tests físics per a valorar l’estat de la musculatura i el dolor que provoquen aquests tests. A vegades és necessari una imatge de ressonància magnètica per a estar segurs de l’afectació de la zona i per a tenir un diagnòstic correcte i un maneig adequat del problema.
Tractament
S’han proposat molts enfocaments terapèutics diferents per a la pubàlgia. El tractament conservador sempre és la primera opció i proporciona bons resultats en la majoria dels pacients (1), especialment si es combina teràpia manual amb un tractament de fisioteràpia que introdueixi una part d’exercicis i estiraments (3), atès que com hem comentat, existeix un desequilibri muscular que hem de corregir.
Proposta d’exercicis i estiraments del Centre casals (No et perdis el nostre vídeo)
Programes de flexibilitat, força i estabilització del CORE
- Estiraments al principi i al final de la sessió. 3 series d’estiraments de 2 repeticions de 20-30 segons per estirament.
- Estiraments d’adductors (ADD).
- Estiraments abdominals.
- Exercicis de força
- Realitzar-los entre els estiraments.
- Realitzar 3 series de 10-12 repeticions.
- Isomètric
- ADD de maluc. Força de tancament de cames, mantenint una pilota i fer el pont.
- ABD de maluc. Força d’obertura de cames, contra resistència mantinguda amb els braços.
- Excèntric d’adductors
- Deixar caure cames, frenant el moviment.
- Concèntric d’adductors
Bibliografia
1.- Elattar O, Choi HR, Dills VD, Busconi B. Groin Injuries (Athletic Pubalgia) and Return to Play.
Sports Health. 2016;8(4):313–323. doi:10.1177/1941738116653711
2.- Ellsworth AA, Zoland MP, Tyler TF. Athletic pubalgia and associated rehabilitation. Int J Sports Phys Ther. 2014;9(6):774–784.
3.- Via AG, Frizziero A, Finotti P, Oliva F, Randelli F, Maffulli N. Management of osteitis pubis in athletes: rehabilitation and return to training – a review of the most recent literature. Open Access J Sports Med. 2018;10:1–10. Published 2018 Dec 24. doi:10.2147/OAJSM.S155077