El Centre Casals, aquests nadals 2020, us regala una ampolla de TRITAN per desitjar-vos Bon Nadal i Feliç any nou!!

L’aigua és fonamental per la vida, però tenim en conte l’envàs on tenim l’aigua?

Segur que la majoria de vosaltres, en moltes ocasions, heu acabat l’ampolla de plàstic i l’heu tornat a omplir per reutilitzar-la i ficar-la a la bossa d’esport o a la tauleta de nit. Doncs … compte!

És aquí on cal tenir en compte les sigles que apareixen en les ampolles; perquè en funció de les inicials que apareguin en l’envàs, aquest es podrà reutilitzar o no!

 

Un dels plàstics BPA free és el Tritan

Alguns dels avantatges del Tritan són:

  • A l’ésser lliure de Bisphenol A, és un producte saludable.
  • El Tritan és un material resistent als cops i a les caigudes.
  • És un producte sostenible gràcies a la seva llarga vida útil i la seva capacitat per a ser reutilitzat.
  • És un plàstic apte per estar en contacte amb menjar i beguda.
  • Es pot rentar a mà o al rentavaixelles.
  • No reté olors ni sabors.

El perill de l’bisfenol-A o BPA El bisfenol-A o BPA és un compost químic present en la majoria dels plàstics.És una considera un “disruptor endocrí”, que té la capacitat d’alterar el sistema endocrí.BPAMalgrat que l’ús d’aquest material està autoritzat per a productes alimentaris (Reglament (UE) 10/2011 de la Comissió, de 14 de gener de 2011), està comprovat que una sobreexposició a la mateixa pot tenir efectes secundaris en la salut dels seus consumidors a llarg termini.Efectes Secundaris del BPAA causa de la seva condició de disruptor endocrí, el BPA pot causar desequilibris hormonals en el cos. L’exposició mitjançant la ingesta d’aliments contaminats per la seva contínua exposició a aquest compost, suposa el 78-99% de les maneres de contagi, seguit pel paper tèrmic (7-15%) i la pols (2-1%), segons estudis realitzats per l’EFSA en gent de totes les edats.Entre els principals efectes secundaris podem trobar:• Aparell reproductor masculí: descens en el nivell d’esperma, testosterona i en general de la fertilitat. Alguns estudis suggereixen canvis en la conducta sexual.• Cervell i comportament: s’han comprovat efectes en la diferenciació de neurones i altres processos neuronals, al mateix temps que certes conductes anòmales com depressió hiperactivitat, etc …• Sistema reproductor femení: hi ha algun estudi que relaciona l’exposició a bisfenol A amb efectes negatius sobre l’endometri, aparició d’ovaris poliquístics, avortaments i parts prematurs, mentre que en animals hi ha evidències de quists ovàrics, endometriosis, pubertat primerenca i afectació de l’eix hipotàlem-hipòfisi-gonadal.• Metabolisme i sistema cardiovascular: BPA augmenta la concentració de lípids en sang, augment de pes i de lipogènesi. Pot ajudar a l’aparició de diabetis mellitus tipus II• Tiroide: el BPA actua com antagonista de l’hormona tiroïdal• Sistema Immunitari: afavoreix l’aparició d’al·lèrgies mitjançant la inducció de limfòcits T i un augment de la producció de citoquines• Intestí, inflamació i alteració de la permeabilitat en animals• Efectes cancerígens: especialment en càncer de pròstata i de mama. casos clínicsS’han conegut diversos casos clínics per intoxicació de BPA especialment en nadons i nens no nascuts. Els contagis es van produir durant l’època embrionària o de lactància sent la mare la transmissora dels tòxics ja sigui mitjançant la llet o per li cordó umbilical.Això va portar a la prohibició de certs materials en productes per a nens com ara biberons o xumets. Tot i així molts experts apunten que aquestes mesures no són necessàries i denuncien els nivells de BPA trobats en l’orina d’embarassades i nadons. Identificar el BPA  

Plàstics que NO són una bona opció:

 

PETE: Si apareixen algunes d’aquestes sigles a l’ampolla, ens estan indicant que aquest envàs només s’ha d’utilitzar un cop, és a dir, no s’ha de tornar a omplir ni reutilitzar i cal anar amb compte de no deixar-lo exposat a altes temperatures. Actualment en el 80% dels envasos, a Espanya, s’utilitza aquest tipus de plàstics.

El motiu pel qual aquesta ampolla s’ha de rebutjar, i tirar un cop consumida l’aigua inicial, és perquè aquest tipus de plàstic pot alliberar metalls i agents químics, com ftalats que poden acabar directament en el nostre organisme, o contaminants hormonals com alquilfenols i benzofenones.

El mateix passa amb els plàstics que porten les sigles PVC i HDPE, i que tot i ser més flexibles poden alliberar de la mateixa manera aquest tipus de substàncies químiques.

Perill si apareix PS o PC!Són els envasos més corrosius i cancerígens que s’empren habitualment per als envasos plàstics, per la qual cosa s’aconsella directament intentar substituir la comprar de begudes en les que apareguin aquest tipus de components.En el cas dels PC (Policarbonat), se’l relaciona amb l’alliberament de bisfenol a i ja hi ha països, com França, on fins i tot s’ha prohibit la seva comercialització en envasos alimentaris. Sigles LDPE i PP, una bona opcióEn aquest cas el plàstic de què està fet l’envàs de l’ampolla d’aigua, que habitualment té un color una mica més blanquinós, és molt més segur que els anteriors i per tant molt recomanable per al seu consum i reutilització, ja que amb prou feines allibera aquest tipus de substàncies. Recordeu-vos quan compris la teva bidó esportiu Són envasos que es reutilitzaran constantment i és important que, a partir d’ara que coneixem aquesta dada, escollim l’opció més saludable. ConclusióSegons tota aquesta informació i, per ordre de preferència: 1. Fes servir ampolles de vidre.2. Si vols utilitzar ampolles de plàstic, que siguin de l’tipus 5 (polipropilè, PP) o Tritan (classificada dins de el grup 7).3. Si per alguna raó no tens accés als materials anteriors, assegura’t que almenys aquest plàstic no conté bisfenol-A (els de tipus 2, 4 i 5).