Gestalt, realment entenem el seu significat i origen?

Molts de nosaltres hem sentit la paraula “Gestalt” alguna vegada en la vida, alguns fins i tot freqüentem aquesta paraula en els nostres discursos, però pocs som els que realment entenem el seu significat i origen.
La Gestalt va sorgir a Europa, concretament a Berlín, com una reacció enfront de l’elementarisme i atomisme de l’estructuralisme, en el primer terç del segle XX, centrant-se particularment en l’àmbit de la percepció i amb una única finalitat, demostrar que les ments perceben les coses com un tot. El seu inici pot datar-se en 1912 amb la publicació de M. Wertheimer d’un article sobre el ‘fenomen phi’ (moviment estroboscòpic), que posa de manifest que en la percepció aporta el subjecte ‘alguna cosa’ que no es troba present en l’estímul. Els principals representants d’aquest corrent psicològic van ser: Wertheimer, Köhler i Koffka.

La paraula Gestalt prové de l’alemany i significa patró, forma, figura o estructura unificada. El camp de la percepció visual està molt vinculat a aquest corrent. La idea principal basada en el fet que quan percebem el món, hi ha molts senyals diferents que ens arriben al mateix temps i per a organitzar-les, a més de per a evitar tornar-nos “bojos”, visualitzem el nostre entorn com a formes o grups unitaris.

La teràpia Gestalt es basa en dues maneres de treball. D’una banda, trobem “ l’augment de la consciència d’un mateix”, on cada ésser humà és responsable dels seus pensaments, actes i conductes. Si ets conscient d’ells, tindràs més influència per modificar-ho. D’altra banda, trobem “tancar les situacions inconcluses en el passat”, aquesta manera de treball s’utilitza quan una situació es queda bloquejada en el passat i això ocasiona problemes en el present.

Finalment, el principal avantatge de la teràpia Gestalt és l’enfocament holístic de la mateixa psicoteràpia. Això permet fer un plantejament total de millora i desenvolupament personal. En el camí en què millores els símptomes que et molesten pots tenir una millora total i poder centrar-te en el present. A Centre Casals, comptem amb els millors professionals, no dubtis en contactar amb nosaltres i saber més sobre la psicologia Gestalt.