El restrenyiment és un problema que afecta a una gran part de la població, i la seva cronificació és considerada la primera patologia gastrointestinal a Espanya. Afecta sobretot a dones embarassades, majors de 65 anys i persones que porten una vida sedentària i una alimentació molt pobre en fibra.

Consisteix en tenir dificultat per evacuar realitzant menys de 3 deposicions per setmana, amb dificultat d’expulsió de la femta o no tenir la necessitat de defecar durant dies o inclús alguna setmana. Generalment presenten femtes dures, seques, escasses i en alguns casos toves amb símptomes de mal estar general, dolor, nerviosisme, irritabilitat i inflamació abdominal.

Segons la Medicina Tradicional Xinesa (MTX) el restrenyiment és degut a diferents causes, com per exemple: Calor extern, insuficiència o bloqueig de Qi i de Sang i/o de líquids orgànics, l’afectació de Vent a l’Estómac i els Intestins, etc. En resum, és un desequilibri de les energies que governen el cos i que provoquen una sèrie de signes y símptomes, que en aquest cas es tradueixen en restrenyiment (junt amb altres).

En l’actualitat els hàbits de vida en la societat actual com la dieta (dinars forts de sabor, menjar ràpid, a deshores…) o els desequilibris emocionals tals com l’ansietat i l’estrès, son els principals causants d’aquesta patologia tan comú que provoca l’esmentat desequilibri energètic.

Alguns estudis realitzats como el de Stephanie C. Tjen-A-Looi, et. al. (2017) presentat a Califòrnia, EEUU, mostren que l’acupuntura com a tractament del restrenyiment és molt efectiva. Inclús segons l’autor, et. al (2017), assegura que, en comparació amb altres alternatives de medicació per tractar el restrenyiment, és molt més efectiva l’acupuntura, sumant -se l’avantatge que quasi no té efectes secundaris. Els autors arriben a la conclusió que “l’alleujament del restrenyiment amb acupuntura podria proporcionar un tractament mèdic alternatiu i segur pel restrenyiment funcional sever crònic” afirmen en l’esmentat article.
Per tant, pot ser una elecció molt encertada sotmetre’s a un tractament d’acupuntura per millorar aquesta molèstia sense afectar de manera perjudicial el nostre cos.

 

http://apm.amegroups.com/article/view/14452/18196

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29392784