Tens dolor crònic i no pots més? Vols acabar definitivament amb el teu dolor? T’agradaria entendre l’origen del teu dolor o malestar, tant físic com emocional?

Des de la PNI (psiconeuroimmunologia clínica) et podem ajudar. És una disciplina sanitària que estudia la relació entre els processos psíquics i els diferents sistemes del cos (immune, endocrí i nerviós).

Saber l’origen de la inflamació pot ser un punt de partida en el procés de recuperació.

La inflamació és una resposta biològica necessària per a protegir-nos i defensar-nos de patògens i lesions. Quan s’allarga en el temps, degut a moltes causes com estrès, mala alimentació, alteracions de la microbiota intestinal, ús excessiu de medicaments i antibiòtics,… poden esdevenir qualsevol tipus de trastorns arreu del cos. (1)

La microbiota és el conjunt de microorganismes que conviuen al nostre cos (sistema digestiu, cavitat oral, pulmonar, zona genital). En funció del que mengem, estil de vida, pràctica esportiva, descans… es comportarà com a patogen o comensal. Tenir cura de la nostra microbiota és tenir cura de la nostra salut, tant física com emocional. (2)

La PNI pot resoldre trastorns a qualsevol nivell i el més important, entendre el per què i l’origen del malestar. Es posa en context la vida del pacient amb el debut dels símptomes, tenint en compte que pràcticament tota patologia té una relació directa amb l’eix intestí-cervell, però podem trobar d’altres eixos com intestí-pulmó, intestí-ovari, intestí-ronyó… (3) (4)

Cada vegada hi ha més evidència científica en com ens pot afectar una microbiota patògena en quant a patologia psicològica i en l’estat anímic. (5)

En quant a patologia reumàtica, s’ha trobat una alteració de la microbiota en pacients amb artritis reumatoide i com l’ús de determinats probiòtics pot millorar la malaltia. (6)

També s’ha observat com canvis en la microbiota poden condicionar la bona remodelació del teixit tendinós. (7)

Al Centre Casals et podem oferir aquest servei. Vine a informar-te.

Raquel Parrado
Fisioterapeuta, Postgrau Reequilibració d’Esquena (UAB), Postgrau Acupuntura i dolor (UIC) i Màster en Psiconeuroimmunologia